21 kurumdan Erdoğan’a Irak çağrısı: Ticari engelleri kaldırın

Doğu ve Güneydoğu Oda/Borsa AKP’den Erdoğan’a Irak Ticareti Çağrısı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde faaliyet gösteren 21 Oda/Borsa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Irak sınırındaki ticaret engellerine son verilmesi çağrısında bulundu.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani bugün Türkiye’ye geliyor. Sudani’nin ziyareti öncesinde Doğu ve Güneydoğu iş dünyasından, Irak ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması yönünde bir talep geldi.

21 oda ve borsa yazılı bir açıklama yaparak şunları belirtti:

“Bizler, bölge Oda/Borsa temsilcileri olarak, yıllardır Irak ile ticaretin omurgasını oluşturan iş insanlarıyız. Savaş, ambargo, kriz ve pandemi dönemlerinde dahi Irak’a, özellikle temel gıda maddeleri başta olmak üzere, kesintisiz ticaretimizi sürdürdük. Ancak bugün, ne yazık ki “Irak ile ticaretimizi nasıl artırırız?” sorusunu tartışmak yerine, mevcut ticaretimizi nasıl sürdürebiliriz kaygısı içerisindeyiz”

Ekonomim’in aktardığına göre açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanım, özetlediğimiz sorunlar, sadece ticaretimizin gelişmesini değil, mevcut ticari ilişkimizin sürdürülebilirliğini bile tehdit eder hale gelmiştir.” denildi.

IRAK İLE TİCARETTE YAŞANAN SORUNLAR

Oda ve borsalar, ticareti zorlaştıran sorunları şu şekilde sıraladı:

“1- IKBY ve merkezi hükümet arasındaki anlaşmazlıklar

Irak, merkezi hükümeti ile IKBY arasındaki yetki karmaşası, Türk ihracatçılarını ve taşıyıcılarını olumsuz etkilemektedir. Musul girişinde kurulan kontrol noktası, yalnızca Türkiye’den gelen mallara uygulanmaktadır.

2- Vergi ve masrafların yarattığı rekabet eşitsizliği

İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda tüm vergiler ve prosedürler uygulanırken, İran-Irak sınır kapılarında kurallar esnetilmektedir. Bu durum, fazladan ödenen vergiler ve masraflar sebebiyle ciddi bir rekabet dezavantajı yaratmaktadır.

3- Vergi yükleri ve yerel üretimi koruma uygulamaları

Bazı ürünlere yönelik yüksek vergi uygulamaları sadece İbrahim Halil Sınır Kapısı’nda uygulanmakta, diğer sınır kapılarında ise muafiyet sağlanmaktadır. Bu durum, Türk ürünlerine karşı bir korunma mekanizması oluşturmakta ve eşit rekabet koşullarını ortadan kaldırmaktadır.

4- Transit taşımacılığın önündeki engeller

Irak, TIR sistemine taraf olmasına rağmen, ülke içinden transit geçiş hakkı uygulamada tanınmamaktadır. Dünya genelinde kendi araçlarımızla taşıma yapabilirken, Irak topraklarında bu imkandan yoksunuz.

5- Şoför vize sorunu, lojistik süreçlerin gecikmesi

İbrahim Halil Gümrük Kapısı’nda Irak vizesi alınamıyor olması, lojistik süreçleri geciktirmekte ve operasyonel zorluklara neden olmaktadır”

Açıklamaya imza atan kurumlar şunlardır: Adıyaman, Şırnak, Batman, Tunceli, Cizre, Van, Diyarbakır, Yüksekova, Erciş, Hakkari, Kızıltepe, Mardin, Nusaybin, Muş ve Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları.

Related Posts

TÜİK açıkladı: İçme sütü üretimi sert düştü!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Mayıs ayına ait süt ve süt ürünleri üretim verilerini açıkladı. Verilere göre, içme sütü üretiminde dikkat çekici bir düşüş yaşandı. İÇME SÜTÜ ÜRETİMİNDE SERT DÜŞÜŞ TÜİK’in verilerine göre, Nisan ayında …

VİOP’ta endeks kontratı haftaya düşüşle başladı (14 Temmuz 2025)

Cuma günü yatay seyreden ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışına paralel 12.137,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yüzde 0,1 yükselişle 12.149,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

İŞKUR duyurdu: Hibe desteği sürekli oldu!

Engelli ve eski hükümlüler için girişimcilik ve istihdam desteklerinde önemli bir değişikliğe gidildi. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), hibe desteğine başvuru sürecini hem kolaylaştırdı hem de kapsamını genişletti. Artık yılda sadece iki kez yapılabilen …

Brent petrol 70 doların üzerine çıktı

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Bu …

Ped değil, altın paket: Kişisel bakım da artık lüks

Enflasyondaki dalgalanmalarla birlikte her ürüne de ayrıca zam geldi. Bu ürünlerden biri de kadınlar için çok önemli olan hijyenik pedler oldu. Kadınlar temel kişisel bakım ürünlerinin fiyatlarını karşılamak konusunda artık güçlük çekiyor. Bu yıl en uygun hijyenik pedin fiyatı 69,90 lira, en yüksek fiyatlı ped ise 400 lira.

Devler kapıştı fatura Türkiye’ye patlayacak

Enerji piyasalarında sular durulmuyor. Bir yandan Rusya, akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı benzine ihracat yasağını yeniden gündeme alırken; diğer yandan ABD, Moskova’ya yönelik sert ekonomik yaptırımların sinyalini veriyor. Küresel çapta yankı uyandıran bu iki gelişme, Türkiye dahil pek çok ülke için akaryakıt fiyatlarında yeni zamların habercisi olabilir.