4 Şubat 2025

ergeneHaber – Güncel ve Tarafsız Haberler

Ekonomiden teknolojiye, spordan magazine; ergeneHaber’de objektif ve güncel haberlerle aydınlanın!

Avrupalı liderler ABD ile ilişkileri görüşmek için bir araya geldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın savunma konusunda ABD’ye bağımlı olmakla eleştirdiği Avrupa Birliği ülkelerinin liderleri, Brüksel’de bir araya geliyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin temsilcileri, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve NATO Genel Sekreteri Mark Rutte Brüksel’deki kraliyet sarayından dönüştürülmüş konferansın merkezinde bir toplantıda buluşuyor. Toplantıda, AB’nin 27 üye ülkesinin ülkesinin NATO Genel Sekreteri ile öğle yemeği yemeği ve ardından İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile akşam yemeğinde buluşacak.

Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa, bu toplantıyı resmi bir zirveden alternatif savunma politikasına odaklanan bir görüşme olarak nitelendirip toplantının ardından resmi bir bildiri veya karar alınmaksızın açık bir tartışma yürütmeyi amaçladıklarını belirtti.

GÜMRÜK VERGİLERİ MASADA OLACAK

İlk girişte, jeopolitik konular ve ABD ile ilişkiler ele alınacaktır. Toplantıda ABD Başkanı Donald Trump’ın hafta sonu özetinde gümrük tarifeleri raporunun toplu olarak yatırılması özellikle de AB’ye karşı benzer önlemlerin alınması ihtimalinin ögrüşüleceği öngörülüyor. Liderler, Trump’ın Kanada, Meksika ve Çin’den gelen mallara yönelik vergileri artırma kararının ardından Washington ile nasıl bir yol alınacağını tartışacak.

ABD Toplantı öncesinde basın üyelerinin açıklamalarında bulunan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, transatlantik işbirlikleri konusunda yoğun tartışmaların yapıldığını belirterek, “Hem hem Avrupa mal ve hizmet ticaretinden faydalanıyor. Ticaret politikaları bunu zorlaştırırsa bu ABD için Avrupa için de kötü olur” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Avrupa’nın ticaretine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

SAVUNMA ALANI DA MASAYA YATIRILACAK

Trump’ın, 20 Ocak’ta ikinci başkanlık başlangıcının ardından, Avrupa ülkelerinin kendi savunmalarına çok daha fazla harcama yapmalarını ve NATO aracılığıyla ABD’ye daha az bağımlı olmalarını talep etmiş, AB’nin savunma açığına yönelik tartışmaları damıştı. Trump’ın, AB üyesi Danimarka’dan Grönland’ı ABD’ye devretmesini istemesi ve Kopenhag’ı bu konuda zorlamak için askeri harekât veya ekonomik yaptırımları değerlendirebileceğinin sinyalini vermesi transatlantik bölgelerdeki gerilimi artırdı.

AB sistemlerinin, bu esnek gelecek yıllarda savunma alanında hangi yeteneklere ihtiyaç duyacağını, bunların nasıl finanse edilebileceğini ve ortak projeler yoluyla nasıl daha fazla iş birliği yapabileceklerini tartışmaları bekleniyor.

Baltık ülkeleri ve Fransa gibi bazı Avrupa ülkeleri, savunma harcamaları için AB’nin ortak şekilde borçlanmasını önerirken, Almanya ve Hollanda’nın bu fikrinin karşılandığı biliniyor. Hibe yerine savunma projeleri için kredi sağlamak amacıyla borçlanmaya gidilmesi konuşulan gündemler arasında.