Milyonlarca Katolik’in gözü Vatikan’da olacak: Papalık seçimi yarın başlıyor

Katolik Kilisesi, Papa Seçimi İçin Hazırlanıyor

Katoliklerin son ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un 21 Nisan’da vefat etmesinin ardından dünya genelinde 1,4 milyar mensubu olan Katolik Kilisesi’nde gözler bir sonraki papanın kim olacağına çevrildi.

Katolik Kilisesi’nin 267’nci papasının belirleneceği tarihi Konklav’da, yaşı 80’in altında ve seçime katılabilecek durumda olan 133 kardinal yarın sabah önce birlikte ayin yapacak, Sistine Şapeli’nde yerel saatle 16.30’da (TSİ 17.30) ilk oturum için bir araya gelecek.

Papaları İlk Dönemde Halk Seçiyordu

Katolik inancına göre, tarihteki ilk Papa olarak Hz. İsa’nın ilk havarilerinden Petrus biliniyor. Papalar, ilk dönemlerde Roma’daki önde gelen Hristiyan din adamları ve halk tarafından seçiliyordu.

4. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun Hristiyan olmasıyla papalık seçimlerine siyasi müdahaleler artarken, Orta Çağ’da da Avrupa’daki imparatorların ve sivil otoritelerin siyasi güç mücadelelerinin etki etmesi, Katolik Kilisesi’nde papa seçimlerinin kapalı formatta gerçekleştirilmesi arayışını gündeme getirdi.

Katolik Kilisesi’nde 11. yüzyıl itibarıyla papalık seçimlerine dış müdahalelerin etkisini sınırlamaya yönelik adımlar atıldı.

Vatikan’ın resmi yayın organı Vatican News’teki habere göre, 1059’da dönemin Papası 2. Nikolaus, seçimlerin Katolik Kilisesi ruhban sınıfında Papa’dan sonra en etkili makam olan kardinaller tarafından belirlenmesi kuralını getirdi.

Katolik Kilisesi tarihinde en uzun papalık seçiminin, 2 yıl 9 ay (1006 gün) sürdüğü biliniyor. 1268 ile 1271 yılları arasında Papa 4. Clement’in ölümünün ardından tarihteki en uzun süreli papalık seçimi yapıldı. Bu uzun sürecin sonunda Papa 10. Gregorius seçildi.

Seçimin bu kadar uzun sürmesi nedeniyle 1274’te İkinci Lyon Konsili’nde kardinallerin papalık seçimi sırasında bulundukları yere kilitlenmeleri ve papa seçilene kadar ayrılmamaları kararı alındı.

Latince “Anahtarla kilitli” anlamındaki “Cum Clave”den gelen Konklav, o tarihten bu yana Kardinaller Meclisinin dış dünyayla bağlantılarını kestiği ortamda gerçekleştirdikleri papalık seçim sürecinin genel adı oldu.

Tarihte en kısa süren Konklav ise 1503 yılında Papa 3. Pius’un ölümünün ardından yapılan seçim sırasında yaşandı. Papa 2. Julius’un seçildiği bu Konklav, toplamda 10 saat sürerek en kısa papalık seçimi olarak tarihe geçti.

Son Dönemdeki Konklavlar Daha Kısa Sürüyor

Papalık seçimlerinin tarihine bakıldığında modern dönemlerde konklavların genellikle 4 ila 5 gün sürdüğü dikkati çekiyor.

Son yüzyılda sekiz Papa seçilirken 1922 yılında 11. Pius’un seçimiyle sonuçlanan Konklav 5 gün sürmüş ve 14 oylamanın ardından belirlenmişti.

Katolik Kilisesi’nin son ruhani lideri Papa Franciscus ise 2013 yılındaki Konklav’ın 3. günündeki 5. tur oylamada seçilmişti. 2005’teki Konklav ise 2. günde yapılan 4. tur oylamada sonuçlanmış ve Papa 16. Benediktus seçilmişti.

Yaklaşık iki bin yıllık geçmişiyle Katolik Kilisesi’nin sürekliliğini sağlayan en önemli süreçlerden biri olan papalık seçimleri, 7 Mayıs’ta başlayacak Konklav ile yeniden gündemde. Gözler, yeni papanın belirleneceği bu kritik sürece çevrildi.

Yeni Papa’nın kim olacağının yanı sıra Vatikan’ın ünlü Sistine Şapeli’nde yapılacak Konklav’ın ne kadar süreceği de merak ediliyor.

Related Posts

DEM Parti TBMM Grup Toplantısı

DEM Parti TBMM Grup Toplantısı

Bursa’da deprem! İstanbul’da da hissedildi

Bursa Gemlik’te 3.9 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem İstanbul’da da hissedildi. AFAD ve Kandilli Rasathanesi, depreme ilişkin açıklama yaptı.

İran’da İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor

İran Yargı Erki Sözcüsü Asgar Cihangir, İsrail’in İran’a saldırılarında yaşamını yitiren sivillerin sayısının 935’e çıktığını bildirdi. İranlı yetkili yaralı sayısı hakkında ise bilgi vermedi.

120 dolara aldığı saat servete dönüştü! Sırrı faturasında yatıyor

Almanya’da 1960 yılında 120 dolara aldığı saatin değeri günümüzde servete dönüştü. 60’lı yıllardan bu yana sakladığı fatura değerini en az 30 bin dolar artırdı.

Bugünkü dava CHP’nin kaderini belirleyebilir! ‘Mutlak Butlan’ ne demek?

CHP’de kurultay krizine yol açan dava bugün kritik bir virajda. Parti yönetimini düşürebilecek “mutlak butlan” davası için tüm gözler mahkeme salonuna çevrildi. Peki hukukta “mutlak butlan” tam olarak nedir, ne anlama geliyor?

Cumhuriyet düşmanı Cumhuriyet Meydanı’nda anıldı!

Cumhuriyete karşı isyan ettiği için İstiklal Mahkemelerinde idama mahkum edilen Şeyh Said ve arkadaşlarının ölümünün 100. yıldönümü nedeniyle bir grup tarafından Cumhuriyet meydanında anıldı.