Sağlık sektöründe “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler, hekimler, hemşireler ve ebeler arasında tepkilere neden olmaya devam ediyor.
Yenİ düzenlemeyle artık, akupunktur, ozon tedavisi, hacamat, hipnoz ve fitoterapi gibi alternatif tıp uygulamaları aile sağlığı merkezleri gibi birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücret karşılığında gerçekleştirilebilecek. Bu durum, sağlık hizmetlerinin ticarileşmesine ve eğitimsiz kişilerin sağlık sorunlarına neden olabilecek işlemleri yapmasına sıkça eleştirilere neden oluyor.
ETİK BOYUTLARI
Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamaları olarak tanımlanan alternatif tıp işlemlerinin uygulanma kılavuzlarının yayımlanması, eleştirilerin artmasına yol açmıştır. Uzmanlar, alternatif tıp uygulamalarının bilimsel geçerliliği ve etik boyutları konusunda endişelerini dile getirmişlerdir.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi 2. Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, bilimsel olarak kanıtlanmamış tedavilerin ücretli olarak uygulanmasının son derece tehlikeli olduğunu belirterek, birinci basamağın koruyucu sağlık hizmeti sunması ve ücretsiz olması gerektiğinin altını çizmiştir. Bu kararın, halka “sağlığını para karşılığında korumaya çalış” mesajı verdiğini ve bilimsel olmayan yöntemlerin teşvik edildiğini vurgulamıştır.
‘RÜŞVET DENEBİLİR’
İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, geçen ay alternatif tıp uygulamalarının birinci basamakta uygulanmaya başladığını belirterek, bu durumun denetimi zorlaştırabileceğini ve işlemlerin hangi koşullarda ücretlendirileceğinin belirsiz olduğunu söylemiştir. Hekimlere bu tür işlemlerin para kazanma fırsatı olarak sunulduğunu ve bu durumun rüşvet olarak nitelendirilebileceğini dile getirmiştir.