Bu belirtiyi hafife almayın! 3 haftayı geçtiyse aman dikkat

Ses Kısıklığı Belirti Olabilir, Geç Kalınmamalı!

Uzmanlar, ses kısıklığının sadece basit bir hastalık belirtisi olabileceğini değil, aynı zamanda ciddi hastalıkların habercisi olabileceğini belirtiyor. Ses kısıklığının gelişmesinde kişinin sesini fazla yormasının etkili olduğunu ifade eden Doç. Dr. Hatice Bengü Çobanoğlu, özellikle öğretmenlerin çok konuşması veya ders saatlerinin fazla olması durumunda ses kısıklığına neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Çobanoğlu’nun vurguladığı önemli bir konu da ses kısıklıklarının altında yatan sebeplerdir. Özellikle sigara kullanımı, uzun süreli ses kısıklıkları ve gırtlak kanserlerine işaret eden uzmanlar, bu belirtileri hafife almamak gerektiğinin altını çiziyor. Ses kısıklığının, gırtlak kanserlerinin ilk bulgusu olabileceği ve bu nedenle 3 haftadan uzun süren ses kısıklıklarında mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Ses kısıklığının altında yatan sebepler arasında polip veya nodül gibi iyi huylu lezyonların yer aldığını vurgulayan Çobanoğlu, bu durumlarda ses terapisinin veya cerrahinin çözüm olabileceğini ifade ediyor. Ancak altta yatan bir gırtlak kanseri varsa, bu durumda öncelikle biyopsi alınması gerektiğini belirten uzmanlar, tedavinin cerrahi müdahale, radyoterapi veya gırtlağın alınması gibi yöntemlerle gerçekleştirilebileceğini aktarıyor.

Çobanoğlu, gırtlak kanserlerinde ses kısıklığının yanı sıra yutma güçlüğünün de eşlik edebileceğini ve hastalarda ağrı, nefes darlığı veya boyundaki lenf bezlerinde şişlik gibi belirtilerin görülebileceğini belirtiyor. Bu nedenle iyileşmeyen, uzun süren ses kısıklıklarında hastaların mutlaka kulak burun boğaz hekimine başvurması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, kanserden ziyade, geç kalmaktan endişelenilmesi gerektiğini söylüyor.

“Kanserden değil, geç kalmaktan korkmalıyız”

Related Posts

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Tatil sevincini acile taşımayın

Okulların kapanmasına sayılı günler kala, çocukları tatil heyecanı sardı. Keyifli bir tatil için sağlıklı kalmanın önemine işaret eden uzmanlar, eğlencenin yarıda kesilmemesi için birtakım basit önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.