Korsan taksicilerle gayret devam ederken, son yıllarda motosiklet taksiler türedi. Yasak ve cezası olmasına karşın bu araçlar, bilhassa gençler ve beyaz yakalılar tarafından yaygın olarak kullanılıyor. İnternete ilan veren firmalar, maddelere aldırmadan alenen fiyat tarifesi sunuyor. Hatta kimi dijital uygulamalarda size en yakın sürücüsü çağırabiliyorsunuz. Fiyatlar, şirkete nazaran değişse de açılış 10, sonrasında kilometre başına 5 liradan başlıyor. En Yakın seyahat (İndi-Bindi) fiyatı için 50 lira isteniyor.
Geçtiğimiz yıllarda Scooty hizmeti tanınan olmuş sonradan bu uygulama durdurulmuştu. Tüm kontrollere karşın internet sitelerinin biri kapanıp oburu açılıyor. Korsan çalışan şirketler intenetten açıkça ‘Bize katılın, motosiklet taksici olun’ formunda iş ilanı bile veriyor. Piyasadan öğrendiğimize nazaran; kısa uzaklığa meyletmeyen, bozuk para üstünü hiç eden ve davranışları vatandaşı bezdiren birtakım sürücülerin de tesiriyle motosiklet taksi piyasası adeta gaza basmış durumda. Taksiciler ‘korsan’ diye karşı çıkıyor, karşı taraf ise ‘paylaşım ekonomisi’ne işaret ediyor.
ORGANİZE İŞ WHATSAPP ÜZERİNDEN YÜRÜYOR
İşler o denli bir noktaya gelmiş ki ‘Korsanın da korsanı’ diyebileceğimiz görünümlerle karşılaşıyoruz. Kelamda motosiklet taksi şirketlerinin yanında bu işi ferdi yahut üç beş arkadaş toplanıp yapanlar da var. Bu şahıslar durakta bekleyenlerin yanına yaklaşarak, istedikleri yere götürebileceklerini ve fiyatı söylüyor. Organize bir iş olduğu her halinden belirli olan bu taksiler sayesinde bilhassa İstanbul’da sayısız WhatsApp kümesi oluşturulmuş. Yüzlerce kişi pozisyon atarak araç çağırırken, birtakım motosiklet sürücüleri de müşteriye boştaki arkadaşlarını yönlendiriyor.
HEM İNANÇLI DEĞİL HEM DE YASA DIŞI
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Lideri Aydın Ağaoğlu, motosiklet taksilerle ilgili, “Tüketiciler bu tıp kanun dışı nakliyata prestij etmemeli. Hem inançlı değil hem de yasa dışı. Bu halde çalışan yerleri ihbar etsinler. Bunun yanında taksi gereksiniminin da karşılanması lazım. Ortada bir talep var ve bu da birtakım riskleri beraberinde getiriyor ” yorumunu yapıyor. Tüketiciler Birliği Genel Lideri Mahmut Şahin ise, kontrollerin artırılması gerektiğini belirterek, “Vatandaşların ulaşım talebine yönelik düzenleme yapılabilir, sorun çözülebilir” dedi.
Orhan Orhun Ünal