Fitch’ten Türkiye için yıl sonu faiz tahmini

Bankaların Faiz Marjı Yıl Sonunda Artacak

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kılınç, yıl sonuna kadar politika faizinde düşüş öngördüklerini belirtti. Buna göre yıl sonunda faiz oranının %33’ten daha düşük olacağını öngören Kılınç, bu durumun bankaların faiz marjını olumlu etkileyeceğini ancak başlangıçtaki beklentilere kıyasla iyileşmenin daha az olacağını ifade etti.

Kılınç, Türk bankacılık sektöründeki son gelişmelere ve yılın ikinci yarısına ilişkin görünüme odaklanarak, iç piyasada ve küresel çapta yaşanan olayların bankalar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Kılınç’ın belirttiğine göre, Türk bankalarının geleceği iç piyasadaki olaylar ve küresel ticaretteki gümrük vergileri gibi faktörlerden etkilenmektedir. Faiz oranlarının düşmeye devam etmesi beklenirken, iç piyasadaki dalgalanmalar nedeniyle bu beklentinin biraz gecikebileceği vurgulandı.

Yıl Sonunda Faiz Ne Kadar Olacak?

Kılınç, TCMB’nin politika faizini %46’ya çıkardığını ve bankaların %49’dan fonladığını hatırlattı. Kılınç, yıl sonunda faiz oranının %33’ten daha düşük olacağını tahmin ettiklerini ve bu durumun bankaların faiz marjını olumlu yönde etkileyeceğini belirtti. Ancak, beklentilere göre iyileşmenin daha az olacağını ekledi.

Yüksek faiz oranlarının risk maliyetlerini artırdığını ifade eden Kılınç, bankaların aktif kalitelerini dikkatle incelemeye başladıklarını söyledi. Şu anda, aktif kalitesinde görülen risklerin yönetilebilir olduğunu düşünen Kılınç, Türk bankaları için nötr beklentiyi koruduğunu belirtti. Bankacılık sektörü için faaliyet ortamı skorunun pozitif olduğunu ve karlılığın bu yıl daha iyi olabileceğini vurguladı. Ancak, piyasalardaki dalgalanmanın bu gidişatı biraz etkilediğine dikkat çekti.

Bankaların Yurt Dışı Destekleri

Ahmet Emre Kılınç, Türkiye’deki bankaların yüksek miktardaki kısa vadeli dış borçlarının refinansman riski oluşturduğunu belirtti ancak bu riskin yeni olmadığını vurguladı. Piyasaya erişimin önemine değinen Kılınç, artan sendikasyon kredilerinin bankaların yurt dışından finansmana erişmeye devam ettiğini gösterdiğini dile getirdi.

Kılınç, ABD’deki faiz politikaları, jeopolitik riskler ve küresel ticaretteki gelişmelerin Türk bankalarını dolaylı olarak etkileyebileceğini belirtirken, Türk bankacılık sektörü üzerindeki tarife etkisinin sınırlı olduğunu düşündüğünü söyledi.

Related Posts

ABD’li bankadan altın tahmini: 2026’da 800 dolar birden düşecek

ABD’li bankadan altın tahmini: 2026’da 800 dolar birden düşecek

Almanya’da enflasyon sürprizi: Haziranda beklentinin altında kaldı

Almanya’da enflasyon oranı beklentilerin altında kaldı. Aylık fiyat değişimleri sabit kalırken, bazı kalemlerde dikkat çeken düşüşler yaşandı. Ekonomideki bu gelişme Avrupa Merkez Bankası’nın para politikası kararları açısından önem taşıyor.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

‘Bu bir çökme operasyonu’

Boğazın ikonik yapılarından Hotel Les Ottomans bugün ihaleye çıkıyor Ünal Aysal, piyasa değeri 180 milyon dolar olan yapının çok düşük tekliflere gitme ihtimali için bir ‘çökme operasyonu var’ dedi.

Bakan Şimşek’ten enflasyon açıklaması! “Son 3,5 yılın en düşük düzeyinde”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) en önemli önceliklerinin hayat pahalılığıyla mücadele, yani enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirterek, “Bu yönde epey mesafe kat ettik. Son …

ABD’de tehlike çanları yeniden çaldı: Fed’in favori enflasyon göstergesi mayısta yükseldi

Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi 2025 Mayıs ayında yükseldi. Buna göre çekirdek kişisel tüketim harcamaları yıllık bazda yüzde 2,7 iken aylık bazda yüzde 0,2 oldu.