Göl çekildi, büyük keşif ortaya çıktı: Urartulara ait antik iskele








Arin Gölü’nde Antik İskele Keşfi

ANTİK İSKELE ORTAYA ÇIKTI

Süphan Dağı eteklerinde bulunan ve göçmen kuşların konakladığı Arin Gölü’nde su seviyesindeki düşüş, antik yapı kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Bitlis Eren Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hasan Buğrul, iskele ve yapıların incelenmesiyle tarihi önemi üzerinde durdu.

“VAN GÖLÜ ÇEVRESİNDEKİ İSKELELERLE BAĞLANTILI OLABİLİR”

Arin Gölü’nde keşfedilen duvarın Van Gölü’ndeki yapılara bağlantılı olabileceği belirtildi. Buğrul, yapılan incelemeler sonucunda iskelelerin ilişkili olabileceğini ifade etti.

“İSKELENİN NEDEN YAPILDIĞI ARAŞTIRILACAK”

Doç. Dr. Buğrul, Van Gölü’nün farklı zamanlarda çekildiğini ve farklı dönemlere ait yapı kalıntılarının bulunduğunu belirtti. Gelecek çalışmalarla iskelenin yapım nedeni üzerinde araştırmalar yapılacak.

“URARTU DÖNEMİNE AİT”

Buğrul, yapının Urartu dönemine ait olduğunu vurgulayarak yapımında obsidyen malzemesi kullanıldığını ifade etti. Arkeolojik araştırmaların büyük önem taşıdığını belirtti.

“SIRALARI HEMEN HEMEN HİÇ BOZULMAMIŞ DALGALI BİR FORM”

Doç. Dr. Buğrul, gün yüzüne çıkan yapılarda su akışını engellemek için uzun duvarlar ve farklı yapı kalıntıları bulunduğunu söyledi. Yapıların detaylı incelemesinin gerektiğini vurguladı.

“GÖLDE TAŞIMACILIK SAĞLANDI”

Yapılan araştırmalar, Urartu döneminde gölde taşımacılığın aktif olduğunu ve iskelenin de bu dönemde kullanıldığını ortaya koydu. Bölgenin ulaşım ağı üzerinde dikkat çekici bir rol oynadığı belirtildi.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir