“Hamileler de dikkat etmeli”; İşte çocuklarda besin alerjisine karşı alınması gereken önlemler

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Akçal, besin alerjilerinin nedenleri ve alınması gereken önlemleri sıraladı. Akçal, “Annenin tükettiği besinler de emzirme yoluyla bebeğe geçerek alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu yüzden hem annenin hem de çocuğun beslenme planı, uzman bir diyetisyen tarafından titizlikle düzenlenmeli. Multidisipliner bir yaklaşımla, diyetisyenle ortak hareket ederek çocuklarımızın sağlıklı gelişimini güvence altına alabiliriz ” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Akçal, besin alerjilerinin nedenlerini ve alınması gereken önlemleri sıraladı.

“Besin alerjileri salgın gibi yayılıyor” 

Dr. Akçal, şöyle konuştu:

Bu dönemde çocukların hem anne sütüyle hem de yeni gıdalarla tanışıyor olması, alerjik reaksiyonların erken dönemde fark edilmesini sağlıyor. Yeni bir besinle tanışmanın ardından dakikalar veya saatler içinde ciltte kızarıklık, döküntü, kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa, ebeveynlerin uyanık olması ve hızlıca çocuk alerji uzmanına başvurması gerekiyor.” 

Besin alerjilerinin büyük bir kısmı kalıcı olmadığını söyleyen Dr. Akçal, özellikle süt, yumurta ve buğday gibi temel gıdalara karşı gelişen alerjilerin çoğunlukla 5 yaşına kadar ortadan kalktığını belirtti. Ancak bazı besinlerde, özellikle kuru yemişler ve deniz ürünlerinde alerjilerin ömür boyu sürebileceğini vurgulayan Dr. Akçal, şunları kaydetti:

Besin alerjisi tanısı konulmuş çocuklarda, suçlu olan gıdanın diyet listesinden çıkarılması büyük önem taşıyor. Ancak büyüme çağında olan çocukların kalori ve besin dengesini sağlamak da çok önemli. Bu nedenle diyetisyenin desteği ile sağlıklı alternatiflerin belirlenmesi gerekiyor.” 

“Diyetisyen takibi hayati önem taşıyor” 

Dr. Akçal, alerjinin kaynağının sadece çocuğun yedikleriyle sınırlı kalmadığının belirterek, “Annenin tükettiği besinler de emzirme yoluyla bebeğe geçerek alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu yüzden hem annenin hem de çocuğun beslenme planı, uzman bir diyetisyen tarafından titizlikle düzenlenmeli. Multidisipliner bir yaklaşımla, diyetisyenle ortak hareket ederek çocuklarımızın sağlıklı gelişimini güvence altına alabiliriz ” ifadelerini kullandı. (DHA)

 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Related Posts

Bu yemekleri sakın mikrodalgada ısıtmayın

Dünden kalan yemekleri mikrodalgada ısıtmak pratik bir çözüm gibi görünse de, bazı gıdalar yeniden ısıtıldığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, özellikle belirli yiyeceklerde ısıl işlem sonrası oluşabilecek zararlı bileşiklere dikkat çekti.

Sağlık Bakanlığı’nın ücretli alternatif tıp uygulamaları tepkilere neden oluyor: Sağlığımızı bozabilir

Bilimselliği kanıtlanmamış alternatif tıp uygulamalarının aile sağlığı merkezlerinde ücretli şekilde yapılmasının önü açıldı. Sağlık çalışanları “birinci basamak ticarethane değil” diyerek tepki gösterirken, uzmanlar uygulamanın halk sağlığına zarar vereceği uyarısında bulundu.

Tansiyon krizi: Ölçümle hayat kurtarılır

Tansiyon 180/110’un üzerine çıktığında kriz sayılır. Görme bozukluğu, baş dönmesi göğüs ağrısı varsa acil müdahale gerekir. Evde panikle yapılan hatalar krizi daha da büyütebilir. Hangi durumda beklenmeli, hangisinde hemen hastaneye gidilmeli bilmek hayati önem taşır.

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

Prof. Dr. Yenerel: Retina damar tıkanıkları, körlüğe yol açabilir

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.