Mülkiye başmüfettişi nedir, validen üstün mü? Mülkiye başmüfettişi ne iş yapar? İşte görevleri ve sorumlulukları!

Mülkiye Başmüfettişi Kimdir, Görevleri Nelerdir?

Mülkiye başmüfettişi nedir, validen üstün mü sorusu Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile öne çıkan konulardan oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre, Vali-Mülkiye Başmüfettişliği’ne Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Tunceli Valiliği’ne Bilecik Valisi Şefik Aygöl, Bilecik Valiliği’ne İstanbul Beykoz Kaymakamı Faik Oktay Sözer atandı. Mülkiye başmüfettişleri bakanlık merkez birimlerinin, bağlı kuruluşlarının, Bakanlığın denetim ve gözetimi altında bulunan kuruluşlarda teftiş etmek ve denetlemek görevlerinde bulunurlar. İşte, ayrıntılar.

Mülkiye Başmüfettişi Nedir?

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Tüzüğüne göre Teftiş Kurulu, müfettişlik sıfatını kazanmış olanlar arasından atanan bir başkanla, derece ve unvanları kadrolarında belirtilen yeteri kadar müfettişten oluşur. Kurulun yazı ve hesap işleri bürolarca yürütülür. Müfettişler, teftiş, denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yaparlar. Müfettişlere, Bakanla Teftiş Kurulu Başkanı dışında, hiçbir yerden, emir verilemez.

Teftiş Kurulu Görevleri

Teftiş Kurulunun görevleri aşağıda gösterilmiştir: A – Bakanlık merkez birimlerinin, bağlı kuruluşlarının, Bakanlığın denetim ve gözetimi altında bulunan kuruluşların, il ve ilçe kuruluşlarının, mahalli idarelerle bunlara bağlı ve bunların kurdukları veya özel kanunlarla kurulan birlik, işletme, müessese ve teşebbüslerin çalışmalarını, işlemlerini ve hesaplarını teftiş etmek ve denetlemek, B – Yukarıda belirtilen birim ve kuruluşların personeli ve mahalli idarelerin seçilmiş veya atanmış organları ve bunların üyeleriyle diğer kamu görevlileri hakkında inceleme araştırma ve soruşturma yapmak, C – Çeşitli konuları incelemek ve araştırmak, D – Bakanlığın merkez, il ve ilçe kuruluşlarıyla mahalli idareler kuruluşlarında özel teftişler yapmak, E – Teftiş rapor ve layihalarıyla soruşturma rapor ve fezlekelerini inceleyip değerlendirmek, F – Müfettişlerin yıllık çalışma programlarını hazırlamak, Bakanlık ve bağlı kuruluşların denetim programları arasında uyum sağlamak, G – Yönetmelikleri uyarınca kaymakam adaylarıyla mahalli idareler kontrolörü adaylarının müfettişler yanında denenme ve yetiştirilmelerini sağlamak, H – Kanunlarla ve bu Tüzükle verilen diğer görevleri yapmak.

Mülkiye Başmüfettişi vs. Vali

Mülkiye başmüfettişi, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak çalışır ve genel denetim, gözetim ve inceleme yetkilerine sahiptir. Vali ise bir ilin en üst düzey yöneticisi olarak görev yapar ve devletin il düzeyindeki temsilcisidir. Her iki pozisyonun da kendi içinde önemli yetkileri ve sorumlulukları vardır.

Valinin Görevleri

Vali bir ili ya da federal devletlerde bir eyaleti devlet tüzel kişisini temsilen yöneten en üst düzey idari amirdir. Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişiliği yoktur, onun yerine devlet tüzel kişisine bağlıdır. Bir vali, seçimle ya da atamayla göreve gelebilir. Valilerin yetki alanları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Bazı valiler, bölgesel hükûmetin tümü üzerinde topyekün kontrole sahipken kimilerinin göreviyse tamamen semboliktir. Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır

Related Posts

YKS soru kitapçıkları sınav merkezlerine gönderildi

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca düzenlenecek 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ait soru kitapçıkları ve sınav evrakının, yüksek güvenlik önlemleriyle 81 il ve KKTC’deki 250 sınav merkezine sevkiyatına başlandı.

“Maceraperest Bir Mimarın Fotoğrafhanesi: Arif Hikmet Koyunoğlu” sergisi sanatseverlerle buluşuyor

Ziyaretçileri Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler karşılayacak; sergi, pazar günleri hariç hafta boyunca 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek

PASAPORT BAŞVURU ÜCRETİ (2025): Pasaport başvurusu nereden ve nasıl yapılır, gerekli evraklar nelerdir?

Pasaport başvuru ücreti ve gerekli evraklar listesi, başvuru öncesi büyük önem arz etmektedir. Pasaport başvurusunun hızlıca tamamlanması ve ikinci bir başvuru sürecine gerek kalmadan tek seferde gerçekleştirilmesi için belgelere riayet etmek gerekmektedir. Pasaport başvurusu için istenen belgeler, 2025 yılı Haziran ayında şu şekilde listelenmiştir;

Kim korkar paragraf sorularından?

Paragraf soruları tüm sınavlarda önemli oranda yer tutuyor. Bu nedenle de önemsenen bir soru alanı olarak öne çıkıyor.

İklim değişikliğinin etkilerine odaklanan “Bu Son Şansımız mı?” gösterimi Salt’ta devam ediyor

İklim değişikliğinin etkilerine odaklanan “Bu Son Şansımız mı?” gösterimi Salt’ta devam ediyor

KARS BAYRAM NAMAZI SAATİ 2025 KURBAN BAYRAMI || Kars bayram namazı saat kaçta, ne zaman? Diyanet Kurban Bayramı namaz vakitleri

Kars Kurban Bayramı namazı saati ve vakti açıklandı. Kars bayram namazı saati, 2025 Kurban Bayramı sabahı il genelindeki cami ve mescitlerde eda edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı da il il bütün Kurban Bayramı bayram namazı saati yayınladı. Bayramın ilk günü bu sene 6 Haziran 2025 Cuma gününe denk geliyor. Bayram hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar da camilere giderek saf tutacaklar. Diğer illerde olduğu gibi Kars bayram namazı saatleri birkaç dakika farklılık gösterecek. Peki Kars Kurban Bayramı namazı saat kaçta, ne zaman kılınacak? İşte, Diyanet Kars Kurban Bayramı namazı saati…