Tatil sevincini acile taşımayın

Yaz Tatilinde Sağlık İçin Alınabilecek Önlemler

Okullar kapanıyor, yaz tatili kapıda… Çocukları ve aileleri yaz tatili heyecanı sardı. Bazı aileler kum ve güneşe hazırlık yaparken, bazıları ise doğayla başbaşa kalmayı tercih edecek. Uzmanlara göre, alınacak basit önlemlerle yaz tatilini hem eğlenceli hem de sağlıklı geçirmek mümkün.

Gıda Zehirlenmesine Dikkat

Yaz tatilinin olmazsa olmazı, sıcak havalarda yenen yemeklere dikkat etmekten geçiyor. Gıda zehirlenmelerine karşı tedbirli olmak gerektiğini belirten Medipol Sağlık Grubu’ndan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, “Sıcak havalarda yiyeceklerin hızla bozuluyor. Tatil sırasında açıkta satılan gıdalardan uzak durmak ve paketli ürünlerin saklama koşullarına dikkat etmek çok önemli. Yolculuk sırasında el hijyenine de özen gösterilmeli. Aksi takdirde, özellikle turist ishali gibi enfeksiyonlar gelişebilir ” dedi.

Güneş Kremi ve Şapka Şart

Yaz aylarıyla birlikte iyice etkisini gösteren güneş ışınlarının çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Güzel, “Güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için çocukların güneş kremi, şapka ve gözlük kullanması gerekiyor. 6 ayın altındaki bebekleri güneşe çıkarmamak gerekiyor. Daha büyük çocuklar için ise güneşe çıkmadan 10-15 dakika önce 50 faktörlü, suya dayanıklı güneş kremi kullanılmalı ve bu krem 2-3 saatte bir tekrar uygulanmalı. Ayrıca şapka, gözlük gibi koruyucu aksesuarlar kullanılmalı ve mümkünse çocuklar 10-16 saatleri arasında güneşe çıkarılmamalı” diye konuştu.

Araç Tutuyorsa Hava Alın

Seyahat sırasında araç tutması yaşayan çocuklar için de önerilerde bulunan Prof. Dr. Güzel, “Seyahatten önce yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınılmalı. Yolculuk sırasında cam kenarında oturmak ve temiz hava almak rahatlatıcı olabilir. Şikayetler devam ediyorsa hekime danışarak uygun ilaç desteği alınabilir” ifade etti.

İlaçları Unutmayın

Epilepsi, diyabet, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik sorunlarla mücadele eden çocuklar için düzenli ilaç kullanımının hayati önem taşıdığını ifade eden Güzel, “Bu çocukların yanlarında düzenli kullandıkları ilaçları mutlaka bulundurmaları gerekir. Sıcak havalarda çocukların sıvı kaybının arttığını da hatırlatan Prof. Dr. Güzel, “Çocukların bol miktarda sıvı tüketmesini sağlamak gerekiyor. Su tüketimi yaz aylarında çok daha önemli hale geliyor” şeklinde konuştu.

Gözünüzü Mikroptan Sakının

Deniz ve havuz keyfi yaz tatilinin vazgeçilmezi olurken, ultraviyole (UV) ışınları ve su kaynaklı enfeksiyonlar ise bu tatlı anları bozabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Yıldırım, deniz ve havuz kaynaklı enfeksiyonların bir gözden diğerine hızlıca geçebildiğini söyledi. Koruyucu gözlük kullanmak gerektiğini anlatan Yıldırım, “Yüzme sonrası gözde kızarıklık, bulanık görme veya çapaklanma gibi belirtiler oluşursa hekime başvurmak şart” diye konuştu.

Sığ Su Omurgadan Vuruyor

Yaz aylarında boyun ve bel kırıklarıyla sonuçlanan kazalarda artışa dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı İdris Avcı ise, özellikle sığ suya yapılan kafa üstü dalışların ciddi omurga yaralanmalarına yol açtığını ifade etti. Avcı, derinliği hakkında bilgi sahibi olunmayan yerlere yapılan dalışların ciddi sorunları beraberinde getirebileceğini dile getirdi.

Kene Gören Hekime Başvursun

Yaz aylarında soluğu ormanlık alanlarda alacaklar için en önemli riski keneler oluşturuyor. Altınbaş Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, kene vakalarının halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Alver, “Kenenin ısırdığı hayvanların kan ve vücut sıvılarıyla temas da risk faktörü. Bu nedenle hayvancılıkla uğraşanlar, çiftçiler, doğa sporlarıyla ilgilenenler ve sağlık çalışanları risk altında” dedi.

Böcek Isırığına 5 Önlem

  1. Açık alana çıkmadan fesleğen, lavanta, limonotu, okaliptus gibi organik içerikli sinek kovucular kullanılabilir.
  2. Açık alan kullanımından önce çiçek esanslı başta olmak üzere parfüm ve kolonya kullanımından kaçınılmalı.
  3. Mümkünse uzun kollu bluz ve ince pantolonlar tercih edilmeli.
  4. Park ve bahçede otururken mümkünse otların üzerine direk oturulmamalı, sandalye ve örtü kullanılmalı.
  5. Ev, işyeri gibi kapalı ortamlardaki ısırılmalardan korunmak için cibinlik kullanımı ve pencerelere sineklik takılması oldukça etkili.

Related Posts

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Uzmanı açıkladı: Lenfödem mi selülit mi?

Lenfödemin ilerleyen aşamalarında hastalarda hareket zorluğu ve yaralar içinde kalan kollar ve bacakların görebildiğine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, “Lenfödem sinsi-ilerleyici, kronikleşen ve ileri evrelerde tedavi edilmesi zorlaşan bir hastalıktır. İşte bu nedenle erken evrede tanınması çok önemlidir” dedi.

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

Uzmanından çocuklarda el, ayak ve ağız hastalığına karşı hijyen uyarısı

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

e-Nabız’a yeni özellikler geldi

Kabin öksürüğü tehlikesi: Seyahat edenler risk altında!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, bayramda tatile çıkacak yurttaşlara önemli uyarılarda bulunarak, son dönemde artan “kabin öksürüğü” ve “seyahat hastalığı”na dikkat çekti. Prof. Dr. Özkaya, “Kapalı kabin ortamına maruz kaldığımız bu yolculukların ardından en sık öksürük, halsizlik, eklem ve baş ağrıları yaşıyoruz” dedi.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor.