Windows ve macOS’e rakip geliyor! Huawei PC için HarmonOS’i duyurdu

Huawei, HarmonyOS PC Sürümünü Duyurdu

Çinli teknoloji devi Huawei, bugün yaptığı açıklamayla HarmonyOS PC sürümünü tanıttı. Kişisel bilgisayarlar için özel olarak tasarlanan bu işletim sistemi, Microsoft’un Windows ve Apple’ın macOS’unun hakimiyetine meydan okuyacak bir potansiyele sahip olduğunu iddia ediyor. Ancak, batı pazarında bu hakimiyeti kırmanın zaman alacağı belirtiliyor.

Firma, HarmonyOS işletim sistemini çalıştıran kişisel bilgisayarları tanıttığı bir etkinlik düzenledi. Xinhua Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre, HarmonyOS işletim sistemiyle uyumlu olan ilk bilgisayar serisi 19 Mayıs’ta piyasaya sürülecek. Ancak, bu modellerin batı pazarına ne zaman sunulacağı henüz netlik kazanmış değil.

HarmonyOS PC, beş yıllık bir geliştirme sürecinin ardından ortaya çıktı. Firmanın tüm terminal cihazlarının HarmonyOS dönemine girişini simgeleyen bu hamle, akıllı telefon ve tabletlerden sonra PC’lerde de bu işletim sisteminin kullanıma sunulduğunu gösteriyor. Bu gelişimle birlikte, firmanın Apple benzeri bir ekosistem odaklı yaklaşım benimsediği yorumları yapılıyor.

HarmonyOS PC, HarmonyOS 5 üzerinde çalışıyor ve derin entegre edilmiş yapay zeka yeteneklerine sahip. 2.700’den fazla temel patent alan firma, 10.000’den fazla üst düzey mühendisin bu projeye katkı sağladığını belirtiyor.

İşletim sistemine yakından baktığımızda, diğer işletim sistemlerindeki gibi bir menü çubuğu ve uygulama simgeleri dikkat çekiyor. Simgelerle birlikte, Windows 11’e benzer bir görünüm sunan bir arayüz göze çarpıyor. Ayrıca, durum çubuğu ve klasör seçeneklerinde tabletlerden aşina olunan bir görünüm tercih edilmiş.

HarmonyOS’un yapay zeka odaklı işleyişi, Ark Engine özelliği ile dikkat çekiyor. Firma, çoklu pencere performansında %32’lik bir artış elde ettiklerini iddia ediyor.

Ayrıca, farklı cihazlarla entegrasyon ve uzaktan bulma gibi özelliklerle beraber özelleştirilebilir arayüz ve dosya paylaşım sistemlerini destekleyeceği belirtiliyor. Ancak, bu iddiaların ne ölçüde karşılandığını net bir şekilde görmek için test sonuçlarını beklemek gerekecek.

Related Posts

Engeller aşıldı… Yapay zekaya ‘ışık hızı’

Elektronik mikroçipler, modern dünyanın temel taşları arasında yer alıyor. Bilgisayarlardan telefonlara, araçlardan ev aletlerine kadar neredeyse her alanda bu çipler kullanılıyor. Ancak üretim maliyetlerinin artması, teknik karmaşıklıklar ve fizik yasalarının dayattığı sınırlar, bu teknolojinin gelişimini zorlaştırmaya başladı.

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası Bodrum’da yapılacak

Türkiye Sujeti ve Flyboard Türkiye Motosurf Şampiyonası yarın Muğla’nın Bodrum ilçesinde başlayacak.

Öğrenciler için büyük endişe: Yapay Zeka eğitim sistemini öldürüyor mu?

Günümüzde yüzlerce ceşidini görmeye başladığımız yapay zeka getirdiği faydaların yanı sıra büyük bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor: Tembellik!

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Yaşayan ilaçlar ve kişiye özel aşılar MIMIC 2025’te tanıtıldı

Bağışıklık sistemi üzerine çalışan dünyaca ünlü bilim insanları, İstanbul’da düzenlenen 6. Uluslararası Moleküler İmmünoloji ve İmmünogenetik Kongresi’nde bir araya geldi.

Huawei, “AI Data Lake” çözümünü tanıttı

Huawei, yapay zekaya geçişi hızlandırmayı amaçlayan “AI Data Lake” çözümünü Almanya’da düzenlediği IDI Forumu’nda duyurdu.