Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Lavaş Ekmek İhracatında Rekor Artış!

Sıkı para politikaları nedeniyle ucuz finansmana ulaşmakta zorlanan ihracatçılar, daha karlı sektörlere yönelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye, lavaş (tortilla) ekmeği ihracatında 107 milyon dolar seviyelerine ulaşarak sektörde büyük talep artışı yaşadı.

Dev Firmalar Sektöre Giriş Yapıyor

Lavaş ekmeğine olan küresel talebin artması üzerine dev un firmaları üretimi için sıraya girdi. Türkiye’den Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarlarından yoğun talep gelirken, sektördeki ihracat rakamları da sürekli artış gösteriyor.

İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden alınan verilere göre, lavaş ekmeği ihracatı hızla yükselişte. Geçen yılın ilk üç ayında 25.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde yüzde 33,6 artışla 34.6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Almanya, Irak ve ABD gibi ülkelerde önemli artışlar kaydedildi.

Raf Ömrü ve Artan Talep

Lavaş ekmeğinin dünya genelinde ilgi gördüğüne dikkat çeken sektör temsilcileri, ürünün 6 aylık raf ömrünün yaygınlaşmasında etkili olduğunu belirtiyor. Global24 kurucusu Remzi Tosun, Meksika mutfağı kökenli olan lavaşın dünya genelinde talebinin hızla arttığını ifade ediyor.

Tosun, Balkan ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye lavaş ekmeği ihraç ettiklerini söylüyor. Ayrıca, lavaş ekmeğinin ev tüketiminde de yaygınlaştığını ve ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığını belirtiyor.

Yeni Pazarlar ve Büyüme

Türkiye’den Almanya, ABD, Irak, Rusya ve Hollanda gibi ülkelere gerçekleştirilen lavaş ekmeği ihracatı sürekli artış gösteriyor. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, Türkiye’nin modern üretim tesisleri ve uygun maliyetleri ile sektördeki hedef ülkeler arasında yer aldığını belirtiyor.

Lavaş ekmeği ambalaj üreticileri de sektördeki talep artışını gözlemleyerek, yerli üretim makinelerinin kullanımının arttığını ve bu durumun sektördeki büyümeyi desteklediğini vurguluyor.

Related Posts

Bakan Şimşek, Endonezya Maliye Bakanı Indrawati ile görüştü

Bakan Şimşek, Endonezya Maliye Bakanı Indrawati ile görüştü

Asya borsalarında ticaret savaşları iyimserliği: Hindistan dışında yükseliş! (6 Mayıs 2025)

ABD yönetiminin korumacı ticaret tutumu varlık fiyatlamaları üzerinde etkili olmayı sürdürüyor. Küresel piyasalarda, merkez bankalarının kararları öncesinde yatırımcıların “bekle-gör” yaklaşımına girmesiyle karışık bir seyir öne çıkıyor. Asya …

Altın ve doları olanlar dikkat! Gözler çarşamba gününe çevrildi: ‘Sürpriz olursa zirve yapar’

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta sert düşüş gösterdikten sonra yeni haftada önemli bir çıkış yakaladı. Gram altın fiyatı 4 bin 100 TL’yi aşarken, piyasadaki gelişmeler merakla takip ediliyor. Öte yandan altın ve dolar yatırımcılarının gözü kulağı çarşamba gününe çevrildi. Kritik gelişme sonrası piyasalarda yön belli olacak. İşte detaylar…

Fuze, Seri A yatırım turunda Galaxy ve e& Capital liderliğinde 12 milyon dolar yatırım aldı

Ortadoğu ve Türkiye girişimcilik ekosistemindeki son yatırım haberlerinden biri, dijital varlık sektöründen geldi. Ortadoğu ve Türkiye’nin hızlı büyüyen dijital varlık altyapısı şirketlerinden Fuze, dijital varlık ve veri merkezi altyapısı sektörünün …

İstanbul Borsası günü düşüşle bitirdi

Borsa İstanbul’da dalgalı seyir etkisini sürdürürken, BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 0,60 düşüşle 9.112,19 puandan kapattı. Günlük işlem hacmi ise 74,6 milyar lirayı buldu.

İstanbul’da yaşamanın maliyeti 90 bin lirayı geçti: Geçen yıla göre yüzde 51’den fazla arttı

İstanbul Planlama Ajansı’nın verilerine göre İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 90 bin lirayı aştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir